22-01-2016

Tata-Steel: de tussenstand

Nu ik dit schrijf, is de zesde ronde van het Tata-Steel-toernooi in Wijk aan Zee aan de gang. Gisteren en eergisteren waren de eerste rustdagen. Eerst had de A-groep vrijaf, daarna de B-groep en week de A-groep uit naar het New Metropolis, of het NEMO, zoals het NINT tegenwoordig heet. Na vijf ronden is er wat tekening in de stand gekomen. In de A-groep gaan Caruana en Ding aan de leiding met 3½ punt, in de B zijn Adhiban en Dreev vooralsnog erg goed op dreef met 4½ uit 5. De stand in de kies-je-team-wedstrijd is als volgt:

  1. Daan 33.5
  2. Jokim 33
  3. Jarno 31.5
  4. Robert 30.5
  5. Roland 30
  6. Ewoud 29
  7. Vincent 28.5
  8. Yme 28
Het veld zit nog lekker dicht bij elkaar. Reden temeer om eens wat partijtjes te gaan bekijken. Allereerst de A-groep, waar de Nederlanders het niet best doen. Laagsteratinghouder Loek van Wely begon met drie remises. Solide, maar er had veel meer in gezeten. Tegen Eljanov en Carlsen verloor hij zelfs nadat hij zijn kansen had gemist, zodat hij in de achterhoede staat. Hij staat nog wel voor Adams, die werkelijk waar geen barkruk voorbijkomt, maar achter Anish Giri. Dat is wel verrassend te noemen, want Giri heeft in bijna alle partijen wel aan de nederlaag geroken. Toch is het vooralsnog bij de ene kansloze nederlaag tegen So gebleven. In de derde ronde bracht Navara hem aan het wankelen:



Ook tegen Caruana ging Giri langs de rand van de afgrond. Gelukkig voor hem wist de Italiaanse Amerikaan een gewonnen toreneindspel niet te winnen, zodat hij alsnog met een spreekwoordelijk blauw oog kon ontsnappen.



De B-groep laat zien dat er volgend jaar echt weer een C-groep nodig is. Nederlands Kampioene Anne Haast dient als laagsteratinghouder als kanonnenvoer. Met vijf nederlagen staat ze troosteloos onderaan. Toch moesten haar tegenstanders soms al hun creativiteit aanspreken om haar pootje te haken:



Iets beter vergaat het de andere Nederlanders. Miguoel Admiraals score van 1 uit 5 is niet iets om over naar huis te schrijven. Benjamin Bok heeft 2 uit 5 tegen de vijf hoogstgerate spelers gescoord en kan daar redelijk tevreden over zijn. Minder tevreden zal hij zijn met het feit dat hij makkelijk een punt meer had kunnen scoren. Erwin l'Ami heeft een halfje meer gescoord, maar hij heeft juist de onderste helft gehad en zal dan ook absoluut niet tevreden zijn. Het best op dreef is Jorden van Foreest. Ook hij heeft 2½ punt gescoord. Opmerkelijk is hoe zijn niveau van dag tot dag kan verschillen, want een dag nadat hij de ene onbegrijpelijke zet na de andere uit zijn vingers liet glippen, speelde hij ineens een modelpartij tegen een ander jeugdtalent:



Winnaar van de B-groep zal de Indiër Baskaran Adhiban wel worden. Hij speelt als een computer en is levensgevaarlijk. Een leuke speler om er in de A-groep bij te hebben in plaats van die nikszeggende veldvullers die er nu in zitten. Hieronder een partij van hem van de eerste ronde.



Met dank aan Knightvision!

Dat was het dan weer voor nu. Tot maandag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: